Kinderkamer interieuradvies
door Interieurstudio Lonneke Salentijn


WIE Ik ben Lonneke 39 jaar, mama van Seppe (8) en Jip (5). We wonen in het buitengebied in Midden-Limburg. Ik ben altijd bezig geweest met interieur en graag praktisch bezig daarom volgde ik de interieurvakschool Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam.
WAAR Sint Odiliënberg (Limburg)
MEER INFO www.lonnekesalentijn.nl
INSTAGRAM @lonneke_salentijn_interieur



Over Interieurstudio Lonneke Salentijn


Interieurstudio Lonneke Salentijn | Met mijn studio richt ik mij vooral op gezinnen waarvoor ik een interieur op maat ontwerp. Ik inspireer en begeleid mensen in het proces naar een nieuw interieur. Haal ze uit hun comfort zone om zo een woning te creëren die volledig bij ze past, maar waar ze zelf niet opgekomen waren. Dat kan van kleuradvies tot een compleet interieuradvies.


Inspiratie | Ik ga naar creatieve beurzen of events en volg workshops waarbij ik mijn handen gebruik. Zo werk ik graag met keramiek en maak ik collages van materialen, plaatjes en spullen die ik tegenkom. Ik ben wel een verzamelaar, alles komt ooit wel een keer van pas. Verder vind ik het fijn om in onze tuin bezig te zijn, daar kom ik vaak prachtige kleurencombinaties tegen.


Werkwijze bij inrichten van een kinderkamer | De ouders hebben meestal wel een paar foto’s of een moodboard als ik kom. Ik vraag de ouders naar de wensen en als het kan ook de kinderen wat ze graag willen terug zien en waar ze mee spelen. Uiteraard houd ik er rekening mee dat een slaapkamer enkele jaren meekan. Ter plekke maak ik combinaties met verschillende kleuren en behang. Dan werk ik alles uit, teken verschillende indelingen, maak een moodboard met stijlomschrijving, 3d visualisaties en een shoppinglist. Dat bundel ik in een mooi boekje en lever ik af samen met de stalen. Zo kunnen ze meteen aan de slag met mijn advies.



Tips voor een kinderkamer


Indeling kinderkamer | Maak verschillende indelingen op papier. Ik vind het belangrijk dat het bed de meest geschikte plek krijgt in de kamer. Een bed hoort geborgenheid te geven. Maak meerdere hoekjes voor je kind, dat vinden ze fijn.


Wat er niet mag ontbreken in een kinderkamer | Op een kinderkamer voor kleintjes onder de drie mag een commode en een fijne stoel voor de ouders niet ontbreken. Als de kinderen ouder worden, is de commode overbodig en is een bureautje of tafeltje met stoel fijn. En kleur, kleur mag ook niet ontbreken op een kinderkamer.


Tips over kleuren | Combineer de kleur die je mooi vindt met andere kleuren. Maak vooraf verschillende combinaties. Je zal zien dat de kleur telkens anders overkomt. Dat kan makkelijk met staaltjes van de bouwmarkt. Ik houd ook altijd rekening met de lichtinval en de grootte van de kamer. Bedenk vooraf of je een optisch grotere of kleine knusse kamer wil creëren.


Styling tips | Mijn tip is om bij het kiezen van de styling items te kijken naar je idee of plan voor de kamer. Heeft de kamer een bepaalde stijl of thema houd daar dan aan vast. Wat ik zelf leuk vind is om groepjes van items op een muur bij elkaar te hangen. Bijvoorbeeld een ingelijste poster, wandhanger en een wandplankje bij elkaar. Combineer prints met elkaar. Dat heeft iets speels en zeker in een kinderkamer mag dat. En de laatste tip: gebruik behang. In alle adviezen voor kinderkamers of speelkamers heb ik behang geadviseerd. Ik vind het een vrolijke toevoeging. Het maakt een kamer meteen af en geeft sfeer.




Kinderkamer met big cats behang


Uitgangspunten bij inrichting van de kinderkamer | In de slaapkamer zit een enorm hoge muur en een schuin dak. Dat was dan ook het belangrijkste uitgangspunt. Hoe zorgen we ervoor dat we geen last hebben van het hoogteverschil maar maken we er juist gebruik van? Omdat Jip een echte dieren fan is en we sinds kort zelf ook een kat hebben, koos ik voor het big cats behang van Studio Ditte een ander belangrijk uitgangspunt.


Aanpak | De kamer is heel licht daarom kan het donkere big cats behang hier goed. Ik heb de kleuren gekozen bij het behang. Het bruinrood van de gestreepte muur komt terug in het big cats behang. Het donkergroen is juist een kleur die er niet in terug komt. Maar er wel mooi bij aansluit juist omdat de kleur afwijkt van de andere kleuren.


Indeling kinderkamer | Tegen de hoge wand heeft opa een kast gemaakt. Deze zag ik ooit voorbijkomen op Pinterest. Ernaast heb ik strepen op de muur gemaakt. Dit creëert een hoekje waar hij speelt en boekjes leest. Naast het raam plaatste ik een bureautje en stoeltje dat ik overnam van een familie uit de buurt, het is meer dan 60 jaar oud. Ik gaf het dezelfde groene kleur als de muur zodat het meer eenheid wordt. Het bedhuisje past door de hoogte van het plafond niet helemaal tegen de muur. Er is een plank gemaakt die de ruimte tussen het bed en muur opvult. Deze wordt gebruikt voor boeken, als nachtkastje en het uitstallen van knuffels en speelgoed.


Kleurcodes | Bruinrood is Jodium van Gamma. Groen is Turbo van Gamma.


Mix and match | Het is niet echt één stijl. Het bureautje en stoeltje zijn vintage en de kast is weer vrij modern, strak. Ik hou wel van mix and match. Een vleugje vintage met animal fever… ;)


Studio Ditte big cats behang donker
Studio Ditte speelse blokjes dekbedovertrel kobaltblauw
Studio Ditte hoeslaken blokjes petrol groen